top of page
Foto van schrijverClaire Leeuw

5 tips tegen opgeblazen gevoel

Bijgewerkt op: 2 aug 2021

Merk jij dat je gedurende de dag een opgeblazen gevoel krijgt en maak jij dan het liefst het knoopje van je broek los omdat het teveel pijn doet? In deze blog geef ik je handige basis tips, die je direct kunt toepassen, zodat jij snel van dat het opgeblazen gevoel af komt. Laat me je eerst eens uitleggen wat de oorzaak van een opgeblazen buik kan zijn.


Waarom krijg je een opgeblazen buik?

Dit kan meerdere oorzaken hebben maar een ding is zeker en dat is dat je spijsvertering niet helemaal werkt zoals het zou moeten. Het kan zijn dat je bepaald voedsel eet waar je niet zo goed tegen kunt, dat noemen we dan een intolerantie. Het kan zijn dat je niet de juiste combinaties van voeding eet waardoor het lastig te verteren is maar het kan ook zijn dat je last hebt van een schimmel of bacterie in je darmen. Een intolerantie, schimmelbelasting of bacterie is helaas niet met het blote oog te zien en mocht dit de oorzaak zijn dan is verder onderzoek uiteraard nodig.


Wat kan je zelf doen aan een opgeblazen buik?

Je kunt kijken of je met kleine aanpassing in je dagelijks voeding en bewegingspatroon de pijn wat kunt verminderen en het ongemakkelijke gevoel langzaam weg gaat.


Tip 1: eet je fruit niet tijdens een hoofdmaaltijd

Fruit is makkelijker verteerbaar dan de rest van je voeding en je kunt dit dus beter of voor je maaltijd eten of buiten om. Als je wilt kijken of dit voor jou werkt probeer dan eens een tijdje je fruit tot maximaal 30 minuten voordat je gaat eten te eten. Wanneer je fruit eet na een zware maaltijd landt dit namelijk bovenop je voeding en zodra fruit in je maag zit produceert dit alcohol en koolzuurgassen. Dit gaat dan gisten waardoor je last kunt krijgen van een opgeblazen buik.


Tip 2: drink geen water tijdens het eten

Water verdunt je maagzuur en maagzuur heb je juist nodig om je eten goed te verteren. Drink dus een half uur voor tot een half uur na je eten even niks. Af en toe een slokje water tijdens het eten kan natuurlijk best maar drink geen heel glas weg.


Tip 3: kauw goed op je eten en eet niet voor de televisie

Je spijsvertering begint al in je mond. In je speeksel zit het enzym amylase wat als taak heeft om koolhydraten te verwerken. Wanneer jij niet goed kauwt worden koolhydraten ook niet goed afgebroken en kan je lichaam niet optimaal gebruik maken van alle voedingsstoffen in je eten. Eet dus aan tafel en probeer eens 15 keer per hap te kauwen.


Tip 4: eet niet teveel gas opwekkend voedsel

Denk hierbij aan peulvruchten, koolsoorten, prei en ui maar ook koolzuurhoudend drinken. Mocht je toch iets van peulvruchten eten was deze dan goed en zorg dat het 'zeep' laagje er vanaf is. Dit zeeplaagje heet saponines en je kunt je wel voorstellen dat wanneer iets zo schuimt onder de kraan dit dus ook in je darmen kan gebeuren.


Naast deze voedingsmiddelen is het ook beter om niet al te veel koolzuurhoudende dranken te drinken en kauwgom beter even te laten staan.


Tip 5: rust 15 minuten uit na het eten

Ga niet meteen rennen, vliegen of andere activiteiten doen maar rust even uit. Het kost je lichaam veel energie om het voedsel te verwerken en je helpt het zeker een handje om na het eten even 15 minuten rust te pakken.


Bonus: beweeg!

Een beetje tegenstrijdig met wat hierboven staat maar je darmen zijn dol op beweging. Probeer elke dag minimaal een half uur te wandelen en voer 2 á 3 keer per week een sport uit waar je hartslag van omhoog gaat en je intensief bezig bent. Het is niet voor niks dat we meestal verlichting ervan na een stuk wandelen je eten kan dan veel beter door je darmen stromen.


Ga jij met een van deze tips aan de slag? Laat het me weten als het heeft gewerkt!



57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page